DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Kapsamında yapılan çalışmalar yer alacaktır.

Nis

Öğrencilerimize  KUTADGU BİLİG’ İ    tanıtmak amacıyla MART  ayında çeşitli faaliyetler gerçekleştirdik. Kutadgu Bilig okuma çalışmaları yaptık. Öğrencilerimize  KUTADGU BİLİGİ tanıtmak ve Türk kültürünün zenginliklerini vurgulamak için KUTADGU BİLİG’DEN beyitler  okutuldu ve bu eserin temel özelliklerinden hareketle kelime türetme ve kare bulmaca oluşturuldu. Duvar gazatesi hazırlandı.

Projenin bu adımında öğrencilerin KUTADGU BİLİGİ  daha iyi anlayabildiği ve kelime dağarcıklarını zenginleştirdikleri gözlemlendi.

Mrt

Dilimizin Zenginlikleri projesi kapsamında Şubat ayı boyunca deyimler ve atasözleri okumaları etkinlikleri gerçekleştirildi.

Deyim ve atasözü okumaları, öğrencilerin dil bilgisi ve kültürel mirasa yönelik farkındalıklarını artırmada etkili oldu. Özellikle öğrencilerin etkinliklere aktif katılımı ve ortaya çıkardıkları ürünlerin kalitesi, bu etkinliklerin başarısını gösterdi. Tüm sınıflarda “Atasözü/Deyim Resimleme” etkinliği yapıldı. Öğrenciler, öğrendikleri atasözleri veya deyimleri resimleyerek anlamlandırdılar. Öğrencilerin hazırladığı resimler ve drama performanslarından oluşan ürünler, okul sergisi için hazırlandı ve okulda sergilendi.

Mrt

Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında Ocak ayında Divan-ı Lügati’t Türk okumalarını gerçekleştirdik.

Öğrencilerimizin  dilin zenginliklerini tanımaları ve kültür taşıyıcısı olan değerlerimizi benimsemelerini amaçlandık. Yapılan çalışmalarda öğrencilerin ilgisini çekecek ve onlara öğrenme fırsatı sunacak etkinliklere yer verildi. Yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar, öğrencilerin projenin amaçlarını benimsediklerini ve projeden yararlandıklarını gösterdi.

Öğrencilerin kelime dağarcığının artırılması çalışmaları olumlu sonuç verdi ve öğrencilerin yeni öğrendiği sözcükleri günlük hayatta kullandıkları görüldü. Bununla ilgili de duvar gazetesi hazırlandı.

Bakanlığımızın hazırladığı Dilimizin Zenginlikleri Projesi, sosyal ve kültürel etkinlikler yoluyla öğrencilerimizin dilin zenginliklerini tanımasını ve kültür taşıyıcısı olan sözcüklerle buluşmalarını sağlamak amacıyla okul öncesinden liseye tüm öğrencilerimize uygulanmaya başladı.

“Dilimizin Zenginlikleri Projesi" kapsamında okulumuz Edebiyat öğretmeni Emine Atay ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Seda Kara  koordinesinde öğrencilerimiz Türk edebiyatının klasik metinlerini inceleyerek bu metinlerde yer alan yeni sözcüklerle tanışıyor. Aralık ayı kapsamında  Mehmet Akif Ersoy’un Safahat adlı eseri okunarak  öğrenilen yeni sözcüklerle ilgili sözcük çalışmaları ve pano çalışması  gibi etkinlikler gerçekleştirildi. Eğitim öğretim yılı süresince devam edecek olan proje ile ilçemiz genelinde afiş tasarımı  yarışması düzenlenerek okulumuzdan 11.sınıflardan Elifnaz Uzun ve Rana Kocaarslan’ın afişi birinci seçilerek ilçedeki yarışmaya gönderildi.

Bakanlığımızca resmî/özel ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere yönelik "Safahat" konulu liseliler arası çevrimiçi bilgi yarışması düzenlenecektir.